Alles over betonboren en de speedboor

0
216

Nu de zomer voor de deur staat en we nog niet echt op vakantie kunnen, gaan veel mensen klusplannen maken. Klussen is in de zomer toch wat makkelijker, omdat je door het warme weer veel buiten kan doen. Als je gaat klussen dan is het altijd handig om wat steun te krijgen van gereedschappen. Er zijn een aantal onmisbare stukken gereedschap. Een schroevendraaier set is altijd onmisbaar. Ook een zaag heeft ieder huishouden eigenlijk wel nodig. Maar ook een elektrische boor wordt vaak gebruikt als je de standaard klusjes door het huis doet, omdat deze veel meer power kan leveren dan een gewone schroevendraaier. Daarnaast is de boor ook multifunctioneel omdat je hem ook kan gebruiken om gaten te boren! Vandaag gaat deze blog over boren, en alles wat je daarover moet weten. Het gaat specifiek om de speedboor en betonboren. Veel leesplezier!

Wat is een speedboor en waarvoor gebruik je die?

Een speedboor is een van de benamingen voor een vlinderboor of platte houtboor. Het is dus een boor die je kunt gebruiken om hout te boren. De boren hebben een scherpe punt met twee brede snijvlakken. De punt helpt je om te centreren zodat er precies geboord kan worden. De brede snijvlakken maken vervolgens een perfect rond gat in het hout. Een speedboor wordt doorgaans gebruikt op zachte houtsoorten. Daarnaast heeft elke boor een quick lock systeem voor een snelle aanspanning in de (accu)boormachine. Elke speedboor past tevens ook op conventionele boormachines. Speedboren komen in verschillende lengtes en breedtes, en het is altijd handig om een paar verschillende op voorraad te hebben!

Wat doen betonboren precies?

Een betonboor wordt vaak samen geschaard met een steenboor. Als we dus over betonboren praten gaat het ook over steenboren. Betonboren zijn boortjes die je op de boormachine kan zetten die speciaal ontwikkeld zijn om te boren in steensoorten, waaronder beton. Ook kan geboord worden met betonboren in steen, voegen, baksteen, cellenbeton, gips en pleisterwerk. Hoe harder het beton of de steen, hoe betere kwaliteit boor er nodig is. Het is goed om betonboren te kopen als u wilt boren in harde steensoorten, beton of gewapend beton. Hoewel steenboren en betonboren vaak onder een kam gescheerd worden, wordt er soms wel onderscheidt gemaakt. In dit geval kun je het zien aan de kleur van de boor. Een steenboor is zilver van kleur, waar betonboren wat donkerder van kleur zijn zoals een titanium kleur.