Iets om over na te denken

0
407

Iedereen moet op een gegeven moment nadenken over zijn/haar uitvaart. Wil je begraven of gecremeerd worden? En wil je je as dan in een urn of wil je in een mooie lijkwade begraven worden? Waar wil je liggen en hoe ziet je receptie eruit? Wil je toespraken en wie mag dan spreken? Allemaal vragen om goed over na te denken want voor je het weet is het te laat.

Begraven

Midden in het leven staan, rond je 35e denk je helemaal niet na over je uitvaart. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Leven kan altijd nog! Het is belangrijk dat je weet wat je wilt, begraven of cremeren. Iemand anders kan het moeilijk voor je beslissen. Als je de keuze hebt gemaakt om je te laten begraven is het goed om na te denken over de plek waar je wilt liggen. Welke begraafplaats kies je en wat leg je op je graf? Het mooiste is als je begraven wordt in je eigen woonplaats, zo ben je dichtbij huis en kunnen je nabestaanden je graf makkelijk vinden.

Wil je in een lijkwade begraven worden of trek je je eigen kleren aan, ook dit is iets om over na te denken. Een mooie steen of een mooi beeld op je graf kan een goede aanvulling zijn op deze kille plek. En wat dacht je van het uitkiezen van je kist? Ook hier zijn ontzettend veel mogelijkheden in.

Cremeren

Cremeren is ook een mogelijkheid. Veel mensen kiezen om zichzelf te laten cremeren. Ook hier zijn weer ontzettend veel mogelijkheden in en slim om je dus goed voor te bereiden. Zo kan je je as in een urn laten zetten op een begraafplaats naar keuze. Ook kan je je as bij iemand thuis laten zetten of verdelen in een mooi assieraad. Indien je je as wilt verdelen onder meerdere nabestaanden, kiezen je nabestaanden allemaal verschillende assieraden zodat ieder naar eigen wens een mooi sieraard met jouw as erin draagt. Maar ook je urn laten begraven in een mogelijkheid. Je kiest zelf een plek waar dit mag en kan zodat je urn een mooi plekje krijgt. Of wat dacht je van het uitstrooien van je as? Je mag tegenwoordig je as ook in zee of in het bos uitstrooien. Dus ben jij altijd dol op de zee geweest, dan mogen je nabestaanden je as uitstrooien in de zee. Hiervoor is geen vergunning nodig.