Drie tips voor een goede sollicitatie

0
31

Hoe vaak je het ook doet, solliciteren blijft spannend. Ik heb in mijn leven relatief veel sollicitaties gedaan, maar elke keer ben ik toch weer zenuwachtig. Je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten, maar hoe doe je dit nou? Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het neerzetten van een goede sollicitatie. In deze blog deel ik deze tips. Pas deze toe en wie weet heb jij straks je droombaan!

Goede voorbereiding is alles

De belangrijkste tip die je ook overal op internet tegen zal komen, is om jezelf goed voor te bereiden. En het is geen toeval dat iedereen deze tip noemt, want deze is enorm belangrijk. Als je naar een sollicitatie gaat, moet je ten eerste zoveel mogelijk over dit bedrijf weten. Laat in je gesprek zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf door bijvoorbeeld te refereren naar hun missie of recente ontwikkelingen in het bedrijf. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent om bij dit specifieke bedrijf te werken en dat je je huiswerk goed hebt gedaan. Ten tweede moet je ook al goed nagedacht hebben over je motivatie en je goede en slechte kwaliteiten. Dit zijn dingen waar zeker weten naar gevraagd wordt, dus zorg dat je vast een sterk antwoord klaar hebt. Oefen dit desnoods nog met vrienden of familie, zij kunnen je goede feedback geven. 

Aanpassen aan het bedrijf

Zelf ben ik iemand die houdt van gezelligheid en informele gesprekken. Hierdoor heb ik echter wel eens de fout gemaakt om een heel informeel sollicitatiegesprek neer te zetten bij een bedrijf dat dit niet zo kon waarderen. Belangrijk is dus dat je je aanpast aan het soort bedrijf waar je voor solliciteert. Als je reageert op transport vacatures, zullen je sollicitaties er bijvoorbeeld heel anders uitzien dan wanneer je reageert op vacatures bij een groot advocatenkantoor. Doe van te voren wat research naar het bedrijf en pas je aan op hun communicatiestijl en dresscode. 

Wees jezelf

De laatste, maar zeker niet minst belangrijke, tip is om gewoon jezelf te zijn. Niemand heeft er iets aan als jij je in het gesprek voordoet als heel iemand anders. Als je dan eenmaal aan het werk gaat, is dit voor iedereen een tegenvaller, ook voor jezelf. Zorg dus dat je vooral jezelf bent en wees niet bang om ook slechte kwaliteiten van jezelf te noemen. Zo lang je deze uitbalanceert met goede kwaliteiten, is het alleen maar fijn voor je toekomstige werkgever om te weten wat voor jou struikelblokken zijn. En ben jij jezelf en nemen ze je dan toch niet aan? Dan is dat gewoon niet het juiste bedrijf voor jou.