Vorige jaar kocht ik mijn eerste tweedehands autootje. Tijdens dit proces belande ik in een voor mij onbekende wereld, die ik echt even moest ontdekken. Gelukkig had ik mijn broer die wel wat bekender was met het kopen van een tweedehands auto, dus heeft hij mij gelopen en geadviseerd.

 

Een tweedehands auto kopen

Er worden elk jaar zo’n anderhalf miljoen auto’s tweedehands verkocht. In principe is een tweedehands auto kopen niet ingewikkeld want er zijn tegenwoordig veel sites te vinden die je kunnen helpen. Maar belangrijk is wel dat je zoveel mogelijk informatie verzameld over de vorige eigenaar van de auto. Maar waarom is die geschiedenis zo belangrijk en wat kom je eigenlijk te weten?

 

1. Aantal eigenaren

Mijn broer vertelde mij dat het goed is te weten hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Want als het er maar één is geweest dan kan je alle vragen stellen aan die gene. Een autohandelaar wordt niet verstaan onder eigenaar, je hebt het over het aantal personen die eigenaar zijn geweest van de auto en daadwerkelijk de auto hebben bereden. Als je bij het kentekenloket checkt bij RDW ovi krijg je een overzicht van de eigenaren van de auto.

 

2. Hoe lang is de auto in het bezit geweest per eigenaar?

Zeker niet onbelangrijk is hoe lang de eigenaar de auto in zijn bezit heeft gehad. Ik hoor je denken “waarom maakt dat uit?”, stel je wil een tweedehands auto kopen van iemand en die auto is 10 jaar oud, de auto heeft in die 10 jaar 4 eigenaren gehad dat is totaal niet vreemd, dit komt regelmatig voor. Maar als de eerste eigenaar de auto 8 jaar heeft gehad dan is de auto de afgelopen 2 jaar naar 3 verschillende eigenaren gegaan dan moet je toch even goed checken waarom dat zo is. Natuurlijk is het verhaal altijd belangrijk van de vorige eigenaar, het is ook altijd goed te vragen waarom iemand de auto verkoopt.

3. Wat voor een eigenaar was het?

Het RDW maakt onderscheid tussen twee soorten eigenaren; zakelijke- en privé- eigenaren. Onder zakelijke eigenaren wordt verstaan leaseauto’s of een auto die door de eigenaar is gekocht op de zaak. Mijn broer liet mij vertellen dat je beter een zakelijke auto kan kopen dan een privé auto. Zelf vond ik het lastig te begrijpen maar dat heeft te maken met de afstanden die een auto rijdt. Een leaseauto wordt bijvoorbeeld niet allen gebruikt voor boodschappen maar rijdt misschien langere afstanden op de snelweg en dat blijkt goed voor de motor te zijn, de auto wordt goed warm gereden en rijdt op een constante snelheid.