Een goed idee? Vraag patent aan!

0
101

Stel je hebt een goed idee: bijvoorbeeld een technische innovatie of een werkwijze om iets te maken of te laten gebeuren. Dan kan het handig zijn om patent aan te vragen. In dit artikel lees je alles over een patent aanvragen. Laten we eerst beginnen met de patent betekenis. Wat houdt het begrip precies in? Een patent is het wettelijk bewijs voor de exclusieve rechten op een bepaalde innovatie of uitvinding die je hebt gedaan. Zo voorkom je dat andere mensen er met jouw idee vandoor gaan en daar geld mee verdienen. Het idee blijft dus exclusief van jou. Er kunnen allerlei redenen zijn om een patent aan te vragen. We noemen er hier een paar. Met een patent heb je minimaal 20 jaar het recht om je idee of innovatie commercieel in te zetten. Als je bedrijf een patent heeft op een bepaald idee of product verhoogt dit de waarde van je bedrijf. Je kunt het patent ook gebruiken als handelswaar dus dan verkoop je jouw idee aan een ander die er dan verder meegaat. Een patent is ook een mooie reclame voor je bedrijf. Het trekt klanten aan als zij weten dat jouw bedrijf bezig is met nieuwe dingen. En tot slot kan een patent je bepaalde belastingvoordelen opleveren mits je aan de voorwaarden voldoet.

Waarop patent aanvragen?

Je kunt een patent aanvragen op de volgende producten of zaken: een daadwerkelijk product zoals een stuur, een bepaald gereedschap enzovoort. Je kunt ook patent aanvragen op een bepaalde werkwijze bijvoorbeeld de werking van bepaalde elektrische signalen of op een bepaalde stof zoals een geneesmiddel. En tot slot kun je patent aanvragen op een bepaald gebruik. Bijvoorbeeld als je ontdekt dat een bepaald schoonmaakmiddel niet alleen uitstekend schoonmaakt, maar ook goed mieren verdelgd, dan kun je daarop patent aanvragen.

Verschil patent en octrooi

Het kan dus heel waardevol zijn een patent aan te vragen. Sommige mensen willen juist een octrooi aan vragen. Is dat dan heel anders? Er is geen verschil tussen de begrippen patent en octrooi. Patent is het Engelse woord voor octrooi. Het is overigens wel zo dat per land kan verschillen wat precies wettelijk is geregeld voor het begrip patent. Zoek dat dus even goed uit. Een patent aanvragen kost geld en het kost tijd. Schakel dus een gespecialiseerd bedrijf in dat je kan helpen met het aanvragen en de werkwijze. Zij helpen je verder. Want heb je een goed idee, dan kan het je uiteindelijk veel opleveren om patent aan te vragen. Dus zoek eens uit of het was is voor jouw product.