Heb je nog epoxy hars nodig?

0
27

Iedereen die wel eens met boten of meubels heeft gewerkt, is vast bekend met epoxy. Voor iedereen die dat niet heeft gedaan, kan er wat verwarrend zijn. Dit komt vooral omdat de terminologie eromheen moeilijk kan zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn! Hier is wat uitleg, zodat ook jij aan de slag kan met epoxy!

Wat is epoxy?

Epoxy is een harde en taaie chemische hars. Het kan voor heel veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de watersport, bij meubelmakers, modelbouwen, maar ook voor kunst, schilderijen en zelfs om aquaria water te dicht te maken. Het wordt dus overal gebruikt. 

Epoxy wordt gemaakt door het mengen van hars en een harder. Wanneer dit in de juiste verhoudingen wordt gedaan, wordt het mengsel warmer en zal het uitharden. De epoxy kan dan gebruikt worden als lijm, plamuur, als lamineerhars of om te coaten. Het werkt goed als coating, omdat epoxy tegen invloeden van buitenaf kan. Wanneer een tafel bijvoorbeeld wordt gecoat, zal het minder snel vocht opnemen en dus langer mooi blijven. Het hars werkt goed op vrijwel elke ondergrond, wanneer deze droog en ontvet is. Hout, staal, roestvrij staal, aluminium, steen, beton en polyester zijn allemaal geen problemen voor epoxy. Alleen bij kunststoffen, zoals siliconen, hecht epoxy minder goed.

Resin art

Zoals gezegd, wordt epoxy zelfs gebruikt in de kunst. Dit wordt ook wel resin art genoemd. Epoxy kan gekleurd worden door speciaal kleurstoffen. Hierdoor is het goed te gebruiken voor veel verschillende soorten kunst. Resin art spant van het gebruik van epoxy in schilderijen tot het opvullen van gaten in de tafel.

Hoe gebruik je epoxy?

Maar hoe gebruikt iemand nu epoxy? Zoals al gezegd, wordt epoxy geleverd in een hars en een harder. Deze materialen horen samen gecombineerd te worden om zo epoxy te maken. Het is belangrijk om de correcte verhoudingen aan te houden, anders zal de epoxy niet werken. Epoxy kan gevaarlijk zijn wanneer dit de huid aanraakt, omdat het zo hechtend is. Het is daarom altijd belangrijk om (huid)contact te vermijden wanneer er met epoxy gewerkt wordt. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen en gezichtsbescherming. Als het eventueel wel op de huid komt, kan azijn gebruikt worden om uitgeharde epoxy te verwijderen. Gebruik daarnaast bijvoorbeeld vuilniszakken onder waar epoxy op gesmeerd wordt. Deze zijn gemaakt van polyethyleen, waar epoxy niet op kan hechten. Zo wordt ook de ondergrond beschermd.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je deze in het vervolg zelf goed toepassen voor jouw project! Of je nu in huis aan de slag gaat of met een leuk hobbyproject starten wil, er is veel mogelijk.