Machinaal graven? Doe een graafmelding!

0
429

Als je van plan bent om machinaal te gaan graven, dan is het van belang om een graafmelding te gaan doen. Sinds april 2021 is dit namelijk verplicht voor iedereen, zowel particulier als zakelijk. Dit is zo geregeld en het kan gemakkelijk vanaf je smartphone. Je hoeft er ook geen account voor aan te maken als je dat niet wenst. Maar hoe werkt het dan precies? Een graafmelding doen gaat via een bepaalde website. Je kiest eerst het gebied waar je van plan bent om te gaan graven. Vervolgens beschrijf je de werkzaamheden en vul je al je persoonlijke gegevens in. Als laatste moet de betaling worden voldaan. Zo’n melding kost € 36,- exclusief BTW, en de betaling kan worden voldaan via iDeal of via creditcard.

Klic melding doen

Wil je een klic melding doen (wat overigens een ander woord is voor een graafmelding)? Dan kan dit altijd en overal. Zodra je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan is de melding zichtbaar in de bijbehorende app. Het is dus wel van belang dat je deze even downloadt op je smartphone of tablet. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Ben je overigens lid van Bouwend Nederland of MKB Infra, of is de organisatie waarvoor je de melding doet hier lid van? Dan is het mogelijk om ledenvoordeel te ontvangen op de genoemde prijs. Om hier voor in aanmerking te komen moet je het lidnummer en de bedrijfsgegevens mailen naar het desbetreffende bedrijf, waarna de kortingscode wordt geactiveerd. Hoelang duurt het voordat de melding zichtbaar is in de app?

Meerdere meldingen doen

De melding is binnen één werkdag zichtbaar in de app, en deze blijft overigens 20 werkdagen geldig. Zorg er dus voor dat je binnen deze dagen start met de geplande werkzaamheden, want anders moet je een nieuwe melding doen. Het is dus ook zo dat je elke keer weer een nieuwe melding moet doen als je wil gaan graven. Doe je meer dan 150 klic-meldingen per jaar? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van een bepaalde service die veel voordelen biedt. Zo kun je dan altijd gemakkelijk in de app bekijken welke meldingen er allemaal gedaan zijn, en je kunt gemakkelijk herhaalaanvragen doen. Deze service is vooral voor bedrijven handig, want als particulier zal het waarschijnlijk niet snel voorkomen dat je meer dan 150 klic-meldingen per jaar doet. Heb je interesse in deze service? Dan is het vaak mogelijk om een vrijblijvende demo aan te vragen via de desbetreffende website, om te kijken of het wat voor de organisatie is!