Het bestrijden van luis in de zomer

0
29

De zomer komt er weer aan! Met zonnige dagen en warme temperaturen kunnen we ons weer opmaken voor een mooi zomerseizoen, waar we heerlijk zullen genieten van het mooie weer in de tuin. Echter is de zomer niet alleen een mooie periode voor jou, maar zal het ongedierte ook weer zijn slag slaan in de tuin. Zo heb je van de zomer wellicht last van wespen, mieren, maar zijn er nog veel meer soorten ongedierte die voor erg veel overlast zorgen en schade brengen aan de tuin. In dit blog geven we je graag een aantal tips hoe je het ongedierte en de larven op een natuurlijke manier kunt bestrijden, zodat je geen chemicaliën hoeft te gebruiken en de overlast snel zal verdwijnen.

Het bestrijden van wolluis

Een veel voorkomende soort van ongedierte, is wolluis. Wolluis is een luis die op vele planten voorkomt en noemt men de wolluis ook wel witte luis. Wolluis heeft zijn naam te danken aan de wolachtige / wasachtige afscheiding die de wolluis achterlaat op de verschillende, voornamelijk jonge planten. Op verschillende soorten planten, zowel buiten als in de kamer, kan wolluis een slag slaan. Het is erg belangrijk om de wolluis te behandelen, omdat de planten anders snel zullen afzwakken en zal uitsterven. 

Je kunt wolluis bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Lieveheersbeestjes en kevers zijn gek op luizen, waardoor de wolluis snel vernietigd zal worden en geen kans meer krijgt op de lanten. 

Ongedierte in het vee

Niet alleen mensen hebben last van ongedierte in de tuin, ook dieren kunnen erg veel kast hebben van ongedierte. Kippenluis, ook wel bloedluis genoemd, is een parasiet die het leven van diverse dieren (en natuurlijk de eigenaren) ‘zuur’ kan maken. Kippen, duiven, kanaries, parkieten, spinnen en andere reptielen kunnen enorm veel last krijgen van de bloedluis. Overdag zijn ze amper te zien, maar in de loop van de nacht weten zij hun slag te slaan en en vallen zij de dieren aan. Ze vullen zich vol met het bloed van de dieren, waarna ze zich weer zullen verschuilen in de kieren en gaatjes.

Er zijn diverse manieren om kippenluis te bestrijden. Een manier die erg veel egbruikt wordt, is het inzetten van de natuurlijke vijand van de kippenluis, roofmijt. De roofmijt weet de kippenluis op te eten en te vernietigen, waarna de kippenluis geen slag meeer kan slaan. Roofmijt is daarentegen niet schadelijk en heb je hier ook geen last van, waardoor je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier gemakkelijk van het ongedierte, de vervelende kippenluis, zult afkomen!