Hielspoor en hoe er vanaf te komen

0
558
hielspoor

Word jij wel eens wakker op een rustige zondag ochtend. Denkend dat er niks aan de hand is tot jij je plotseling realiseert dat je last hebt van een verlammende pijn. Dit kan soms ook opspelen als je een tijdje in de zelfde houding gezeten hebt. Als jij hier last van hebt dan kan het zo zijn dat jij last hebt van hielspoor. Een erg vervelend kwaaltje en het kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Als je denkt dit te hebben, lees dan vlug deze blog!

Wat is hielspoor eigenlijk?

Zoals net al vermeld, waak wordt hielspoor herkend door een doffe, verlammende pijn aan de onderkant van je voet of voeten. Vaak ontstaat dit als je een langdurige tijd in een bepaalde positie blijft zitten of liggen. Vaak heb je hier dus last van als je bijvoorbeeld uit bed komt of een tijdje op de bank hebt gezeten.

Aan de onderkant van je voet zit een pees, ook wel de peesplaat genoemd. Deze pees gaat vanaf je tenen naar de hiel. Deze pees zou je kunnen voelen met je vingers als je je voetboog hol maakt. De peesplaat wordt tijdens elke beweging waarbij je je voeten gebruikt voortdurend uitgerekt en de aanhechting bij je hiel komt onder flinke druk te staan. Hierdoor kan het botvlies geïrriteerd raken en zelfs gaan ontsteken. Er ontstaat dan een stukje verkalking aan het bot. En die verkalking die ontstaat wordt hielspoor genoemd.

Hoe kom je van hielspoor af?

Hielspoor is een gevolg van de overbelasting van je voeten. Het ontstaat door een ontsteking die begint bij slijtage van je pees. Het eerste wat je moet doen om van je hielspoor af te komen is rust. Zo min mogelijk lopen en rennen. Met zo min mogelijk beweging van je pees, zal het als het goed is vanzelf minder worden.

Maar dit hangt natuurlijk ook af van hoe erg de situatie is. Bij sommige mensen is het na een aantal dagen goed rusten ineens weer over, en bij andere niet. Je kan ook nog speciale zooltjes in je schoenen dragen om zo de schade te beperken. Ga goed na waardoor jouw hielspoor heeft kunnen ontstaan en zorg dat je dat niet weer doet. Als het aan blijft houden, dan kun je het best toch naar de huisarts gaan, die je hoogstwaarschijnlijk door zal sturen naar de fysiotherapeut.