Hoe realiseer je zelf gemakkelijk een beton cire badkamer?

0
53

De nieuwste trend op het gebied van badkamers en toiletten is absoluut de afwerking met beton cire! En wist je dat je een beton cire badkamer of toilet ook gemakkelijk zelf kunt realiseren? Het is namelijk helemaal niet moeilijk om dit materiaal aan te brengen, en je hoeft er dus niemand voor in de huren. Doordat je het materiaal en de benodigdheden bovendien voordelig online kunt bestellen is het een zeer betaalbaar alternatief voor tegels. Daarnaast levert het ook nog eens veel minder gedoe en afval op. Beton cire kan je zelf met de juiste stappen en een flexibele spaan aanbrengen. Een kind kan de was doen!

Hoe breng je globaal beton cire aan?

Het eerste wat je moet doen als je een beton cire badkamer of toilet wilt realiseren is de wanden glad maken. Je moet ze schuren en ervoor zorgen dat er geen hobbels, bobbels of putjes meer in zitten. Kleine gaatjes kun je gemakkelijk opvullen met een speciaal soort muurvuller (te koop in de bouwmarkt), maar grote gaten en oneffenheden moet je laten stuken. Bij de meeste nieuwbouwhuizen zijn de wanden echter prima glad afgewerkt, en is het enige wat je hoeft te doen te schuren. Kies daarvoor een schuurpapier met een grove afwerking voor de ergste bobbeltjes, en werk de muur daarna af met een zeer fijn schuurpapier om hem helemaal glad te maken. Reinig daarna de muur met een mild schoonmaakmiddel, zodat hij volledig vrij van stof is.

Als de wand volledig glad is is het tijd om de primer  aan te brengen. Dit is een middel dat aan beide kanten zeer goed hecht, waardoor het uiteindelijke beton cire goed zal blijven zitten. Draag een veiligheidsbril, handschoenen en het liefst beschermende kleding, want je wilt niet dat het chemische goedje op je huid of in je ogen terechtkomt! Na ongeveer een uur is deze laag volledig droog, waarna je de beton cire kunt aanbrengen.

Bepaal je eigen afwerking

Met een speciale flexibele spaan kun je het beton cire aanbrengen. Met halve maan bewegingen, tot je het materiaal goed verdeeld hebt over het oppervlak. Ongeacht welke beton cire kleuren je gaat gebruiken moet je twee lagen aanbrengen. Dat is nodig voor een goede hefbrug en de uiteindelijke tekening. Breng je te weinig aan, kan het snel beschadigen. Probeer dus geen geld te besparen door minder beton cire aan te brengen, want dit levert in de toekomst alleen maar gedoe op! Je kan zelf kiezen wat voor afwerking het beton krijgt. Wil je een grove afwerking of juist rustig, dit is geheel zelf te bepalen.