Waarschijnlijk moet je er met deze warme temperaturen niet aan denken; kledingstukken die je warm kunnen houden in de winter. Met deze temperaturen zit je waarschijnlijk liever met een ijsje in de achtertuin terwijl je met je voeten lekker in het zwembadje zit. Toch wil ik er graag een blog over schrijven en dan niet over kledingstukken maar meer in het bijzonder over de dames mantel.

wat is een mantel

Dat is een hele goede vraag. Het internet is er wel een soort van eenduidig over maar er zijn ook veel overeenkomsten met een gewone lange jas. Op wikipedia kan je de volgende omschrijving vinden: “Een mantel of cape is een soort overjas en heeft ook dezelfde functie: het beschermen van de drager tegen regen en wind. Mantels zijn vaak lange kleden die bij de hals vastgemaakt kunnen worden”. Je hebt mantels die van verschillende materialen zijn gemaakt maar de meest aangeraden is de mantel die gemaakt is van wol. De mantel heeft over het algemeen een wat meer chique uitstraling dan een jas. Vandaar dat je ze ook vaak bij formele gelegenheden ziet.
De mantel is steeds meer in het straatbeeld aan het verschijnen. Hoe dit precies komt is nog een beetje onduidelijk maar de mantel lijkt helemaal terug van weggeweest.

ook voor mannen

Het grappige is dat de mantel heel vroeger ook door mannen werd gedragen. Het was een teken van welvaart als een man een mantel droeg. Later werd de mantel ook door soldaten in loopgraven gedragen om zich tijdens koude dagen warm te kunnen houden. Hier komt de naam trenchcoat vandaan. Ze werden ontwikkeld om de dikke wollen overjassen te vervangen. Daarnaast hadden ze veel zakken waardoor er veel spullen in konden worden opgeruimd of meegenomen. Na de oorlog namen veel veteranen de jas mee naar huis en ging deze daar ook dragen. Vandaar dat het in het straatbeeld verscheen.

voor vrouwen

Op dit moment is de situatie natuurlijk totaal anders. Veel vrouwen hebben een ‘gewone’ winterjas omdat het soms wat praktischer kan zijn. Toch vinden veel vrouwen het leuk om een mantel in hun collectie hebben als aanvulling. Zeker bij een leuk feestje als bijvoorbeeld een trouwerij zal een mooie mantel niet misstaan. Het leuke aan de huidige mantels is dat je ze in alle kleuren, maten en vormen kan krijgen. Je kunt dus wel zeggen dat er inmiddels voor elk wat wils op de markt is gekomen.