Waarom kiezen voor car sharing?

0
565

Car sharing. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien heeft je beste vriendin je er een keer over verteld, of deelt je broer vaker een auto.  Maar wat is het nu eigenlijk? Car sharing is een bijzondere vorm van het delen van een auto. Het is namelijk zo dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van dezelfde auto. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om dit te doen. Een van deze manieren is het delen van een auto via een organisatie. Deze organisatie beheert dan auto’s op vaste parkeerplaatsen en verhuurt deze aan particulieren en bedrijven.

Een prima alternatief

Heb je op dit moment nog geen auto? Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je net bent afgestudeerd, aan het beginpunt van je carrière staat en simpelweg nog geen auto kunt veroorloven. Je wilt eerst nog een tijdje sparen. Dan kan car sharing de uitkomst bieden. Het is niet voor niets een flexibele vorm van mobiliteit die alsmaar populairder wordt. Met name voor mensen die minder dan 12.000 km per jaar rijden, kan het huren van een auto voordeliger zijn dan het bezitten van een auto. In de praktijk maken studenten met een rijbewijs dan ook relatief vaak gebruik van een deelauto. Studeer of werk je bijvoorbeeld in een grote stad als Amsterdam? Dan kun je eenvoudig een auto huren in Amsterdam. Geen gedoe met parkeerplaatsen en dure parkeergarages.

Eenvoudig en snel

De moderne techniek van tegenwoordig maakt car sharing eenvoudig. Online platforms, waaronder het bekend Greenwheels, zorgt ervoor dat aanbieders en huurder bij elkaar worden gebracht. Huurders en verhuurders kunnen zich bij zo’n platform aanmelden, waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht. Om over de deelauto te kunnen beschikken, wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een speciale app op je smartphone. Met deze app kun je dan een deelauto reserveren, betalen en openen. In de auto moet je dan een persoonlijke pincode invoeren waarna je de sleutel krijgt. Zo kun je binnen no-time naar de tandarts, op bezoek bij vrienden of naar werk!

Voordelen voor milieu en verkeer

Naast het feit dat het delen van een auto tegenwoordig erg gemakkelijk en snel gaat, en het kosten bespaart, zijn er ook nog voordelen voor milieu en verkeer te benoemen. Als gevolg van car sharing vermindert het aantal auto’s in bezit en het aantal benodigde parkeerplaatsen. Een deelauto kan maar liefst tussen de 9 en 13 auto’s vervangen. Het gevolg? De CO-2 uitstoot wordt lager en per deelauto zijn er gemiddeld 3 tot 5 parkeerplaatsen minder nodig per straat. Met name in grote steden als Amsterdam zijn dit belangrijke voordelen.