Wat te doen met gevaarlijk afval?

0
35

Als je als ondernemer meerdere malen in de maand te maken hebt met gevaarlijk afval heb je hier waarschijnlijk al vaker over nagedacht. Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk dat je het naar een stortplaats brengt. Echter is dit lang niet wat de meeste ondernemers doen. Meestal gooien ondernemers bepaalde chemicaliën alsnog in de container van het restafval. Denk maar eens aan de Tl-buizen die elke dag in verschillende containers terug zijn te vinden. In dit artikel hoop ik ondernemers en consumenten te inspireren om milieuvriendelijker te handelen. Lezers van dit artikel zullen hopelijk anders in dit probleem staan na het lezen van dit artikel en dus ook anders handelen.

 

Wat kan je zelf doen als ondernemer?

Als ondernemer kun je om te beginnen zorgen dat je afvalwerking volgens richtlijnen verloopt. Dit betekent los van de basisregels waarbij je moet kijken naar biologisch afval en restafval dat je chemische gevaarlijke stoffen door een erkende partij laat verwerken. Dit chemische afval heet ook wel gevaarlijk afval. Slechts enkele ondernemers hoeven zich hierom druk te maken aangezien het te maken heeft met stoffen die na je productieproces resteren. Voor de ondernemers waarbij dit dus daadwerkelijk een groot probleem is, kan het dus handig zijn om jezelf te verdiepen in de materie. Hoe je dit precies doet zal ik uitleggen in de volgende alinea.

 

De tips die je nodig hebt om goed te kunnen filteren

Als je door de bomen het bos wel wil blijven zien is het zaak om met de volgende punten rekening te houden. Allereerst kan je het beste een zoekactie via internet starten. Voor de oudere onder ons (zoals ik ook) is een telefoonboek ook handig maar te onvolledig met specifieke zaken zoals dit. Ik druk daarom iedereen op het hart om internet als primaire bron te gebruiken. Eenmaal op het web kun je vervolgens via zoektermen een heleboel informatie inwinnen. Je kan bijvoorbeeld kijken naar op welke wijze je de afvalverwerking geregeld wil hebben. Ook kun je de verschillende aanbieders die uit de zoekresultaten springen met elkaar vergelijken. Dit doe je door de zogeheten ratings met elkaar te vergelijken. Het spreekt nogal voor zich maar de partij met de hoogste rating is over het algemeen de beste keuze. Denk er wel aan dat er minimaal een bepaald aantal beoordelingen moet zijn geweest. Kijk ook goed naar of er ook tekstuele feedback is gegeven en lees deze zo nodig door. Op deze manier vind je zeker de beste partij voor gevaarlijk afval.