Dag lieve opa, bedankt voor alles.

0
800

Er schuilt iets moois in verdriet. 

Het is iets wat ik nooit meer zal, kan of zelfs wil vergeten. De plotselinge dood van mijn opa was zo ingrijpende gebeurtenis. Dat is iets wat de rest van mijn leven zal bij blijven. Het doet pijn omdat het zo abrupt gebeurde en het is mooi omdat ik hierdoor de waarde van zijn aanwezigheid besefte en ook omdat het een mooiere waarde gaf aan mijn eigen leven en de betekenis ervan. Mijn biologische vader zag ik niet en mijn opa had die rol eigenlijk op zich genomen binnen mijn familie. Hopelijk heeft iedereen een gouden kerel als opa, maar die van mij was de beste uiteraard. Dat maakte voor mij het verlies ook groot. Het was niet gewoon mijn opa maar ook mn pa en mijn maat. 

Vier het leven

Hij is 72 jaar mogen worden en was altijd twee weken voor mij jarig. Nu stierf hij een week na zijn verjaardag en een week voor de mijne. Het rare was dat mensen die al een paar jaar niet op zijn verjaardag waren geweest er wel waren op zijn laatste verjaardag. Dat is achteraf zo raar en ook zo mooi dat wij zijn leven hebben kunnen vieren terwijl hij er bij was. Opa was een lieve, warme, grappige en integere man, nuchter maar ook wel een dromer. Was dol op muziek en gek op zijn familie. Mijn oma is altijd een sterke, strikte vrouw geweest. Niets kreeg haar klein. Het was een harde tante maar die kon helemaal niets meer, die was gebroken door het verlies. Dus het regelen van een gepast afscheid werd door ons gedaan. 

Een waardig afscheid

Vol ongeloof begin je met het plannen van de uitvaart. De verzekeringen waren allemaal in orde maar qua invulling moesten wij dat maar bedenken want hij zou er toch niet bij zijn. Dat was een beetje zijn instelling. Mijn familie en ik waren nog nooit eerder zo betrokken bij een uitvaart dus we we waren hier helemaal niet in. We zochten online op “Uitvaart Amsterdam” en kwamen uit bij verschillende sites maar werden het meest aangesproken en gerust gesteld door het gevoel wat we kregen bij Iede Hoorn uitvaartzorg.

Het gevoel is toch het belangrijkste. Er was veel persoonlijke aandacht voor ons als familie en de wensen die we hadden voor de indeling, locatie en het afscheid wat we wilde hebben. Veel geregel en rompslomp werd ons uit handen genomen door de begrafenisondernemer, zodat wij ons konden focussen op wat we nog wilde zeggen en doen tijdens de uitvaart. We werden geholpen met een mooie kaart uitzoeken, prachtige bloemen, er werd een piano vleugel geregeld en gestemd zodat ik zelf een lied kon opdragen aan mijn altijd trotse opa.

 

We zijn erg dankbaar voor de fijne en goede zorgen en hoe er met ons verdriet werd omgegeaan. Dag lieve opa, je was de aller- allerbeste.