Om deze blog te beginnen, zou ik eerst uitleggen wat een oplegger precies is. Een oplegger is een aanhangwagen voor achter een trekkend voertuigen. Meestal is dit een vrachtwagen. Een oplegger heeft geen vooras en moet dus met zijn gewicht op een voertuigen rusten. De opleggers of trailers hebben elk een maximaal draagvermogen. Bij de goederen die je vervoerd kan je een verschillend soort oplegger vinden. Er zijn een aantal soorten opleggers, zoals een schuifzeiloplegger, een schuifvloertrailer en een koel-vries oplegger. Elk hebben ze andere functionaliteiten. Wil je meer over opleggers te weten komen? Lees dan verder.

Waarom een oplegger en geen gewone vrachtwagen?

Nu vraag je je misschien af, waarom koop je dan niet gewoon een vrachtwagen? Een vrachtwagen is meestal duurder en een oplegger goedkoper. Daarnaast zijn opleggers vaak ook flexibeler in werking. Voor iedere functionaliteit is er een oplegger te vinden. Als je stortgoederen wilt lossen, is het bijvoorbeeld makkelijk om een kipperoplegger te kopen. Deze oplegger maakt het lossen een stuk eenvoudiger. Als je goederen moeten worden verwarmd of juist gekoeld, dan is een koel-vries oplegger ideaal. Deze oplegger wordt vaak gebruikt voor het vervoeren van goederen als groente, fruit of bloemen.

Welk rijbewijs heb ik voor een oplegger nodig?

Voor het rijden met een oplegger heb je wel een speciaal rijbewijs nodig. Het is handig om te kijken naar het aantal maximaal laadvermogen waarmee je wilt gaan rijden. Met een rijbewijs C en C1 mag je rijden met een oplegger van maximaal 750 kilo aan de vrachtwagen. Wanneer je een zwaardere oplegger nodig hebt, heeft een u een CE of C1E-rijbewijs nodig. Je leert bij dit rijbewijs onder andere: het aan-en afkoppelen van de aanhanger of oplegger, bijzondere verrichtingen, rijden op bochtige en smalle wegen, invoegen, uitvoegen, scherpe bochten en wat de achteroverbouw doet.

Kopen van een oplegger?

Bij elke investering in je bedrijf, is het natuurlijk de vraag welke soort financiering het meest winstgevend is voor je organisatie. Je kunt een oplegger/ trailer of aanhanger kopen, huren of leasen. Het is belangrijk om te kijken naar hoe lang je denkt gebruik te maken van de oplegger. Heb je de oplegger tijdelijk nodig? Dan is huren natuurlijk ideaal. Wil je de oplegger voor lange tijd gebruiken? Dan is het slim om te kijken of leasen of kopen financieel beter voor jouw bedrijf is. Heb je een startende onderneming en nog niet zoveel kapitaal? Dan is leasen waarschijnlijk de logische optie.