Voor het eerst samen een huis kopen

0
28

Het kan best spannend zijn, voor het eerst gaan samen een huis kopen.  Veel mensen raden aan om als je voor de eerste keer gaat samenwonen een huis te huren en later pas te gaan voor het samen kopen van een huis. In dit blog vertel ik je meer over mijn beweegredenen om toch samen een huis te kopen.

Hoe spannend is samenwonen nou écht

Dat ligt er aan. Ik begrijp dat het voor sommige relaties best een stap kan zijn om met de eerste keer samen een huis vinden, gelijk te gaan voor een koop huis. Maar de keuzes die wij maken als mensen hebben ook te maken met verschillende factoren.

Bij mij speelde het namelijk mee dat wij al 5 jaar samen zijn en in die tijd nooit samen hebben gehuurd, maar wel altijd samen in één huis hebben gewoond. We wisselden het gewoon af om de week. Daarom leefden wij al praktisch samen op het moment dat we besloten samen een huis te kopen.

Als je al eerder hebt ‘samengewoond’ zoals wij dat hebben gedaan ken je elkaar al en weet je hoe de ander leeft. Dit speelt best een grote rol in sommige relaties en daar kan het op stuklopen als je eenmaal samen dat huis hebt gekocht, en dan wordt het wel erg vervelend.

Voordelig voor de portemonnee

Behalve het feit dat wij nu samen één huishouden gaan krijgen in plaats van twee aparte, speelde het apart betalen van de huur natuurlijk ook een grote rol. Ik bedoel, wij woonden allebei in Amsterdam en gaan nu verhuizen naar een koophuis dat net buiten de ring ligt, voor een veel betere prijs.

Zeker als je kijkt naar de mogelijkheden die wij hadden voor het afsluiten van onze hypotheek. We hebben onszelf natuurlijk wel goed georiënteerd op Hypotheekrente.nl voordat we echt knopen gingen doorhakken. Zo hebben we gekeken naar de verschillende mogelijkheden voor de rente vast zetten. De beste optie was uiteindelijk om de hypotheekrente 10 jaar vast te laten zetten. Dit scheelt veel in de uiteindelijke uitgaven en geeft je ook meer vrijheid. Gelukkig konden wij het redden met onze banen, anders waren we misschien voor meer jaren gegaan.

Weg uit Amsterdam

Zoals ik hierboven genoemd heb, woonden wij allebei in Amsterdam. De een in het centrum en de ander in Oost. Wanneer je toch wat meer gaat nadenken over het stichten van een gezinnetje of simpelweg wat meer rust wilt ga je dat niet vinden in de meest bezochte delen van de stad. Dit was voor ons ook de laatste maar misschien toch wel de belangrijkste reden om samen een huis te gaan kopen.

Hopelijk heeft dit verhaal jullie ook geïnspireerd om met jouw partner een plekje voor jullie zelf te zoeken. Veel succes en tot ziens!