Home Blog Ode aan de sloten

Gerelateerde blogs

Ode aan de sloten

Vroeger

Kunnen we het even hebben over hoe de mensen vroeger leefden? Zij woonden op hun boerderij, met hun immense stuk grond er aan, en hun vee om de hoek in de schuur. Binnenshuis hadden ze hun normale bezittingen, maar ook hun veel waardevollere bezit: de oogst lag in de schuur, de koeien en overig vee wat nodig is om van te leven stond er naast. Een waardevolle schatkist, tussen vier muurtjes gehouden. Echter werd het slot pas populair in de 18e á 19e eeuw. Hoe zorgden al deze mensen er voor dat hun bezittingen veilig waren? Bleef er altijd iemand thuis om het huis te beschermen? Was het vee zodanig afgericht dat ze geen buitenstaander binnenlieten? Of namen de boeren het gemis aan omzet door diefstal maar op de koop toe en was het een risico van het vak? Werd er in die tijd überhaupt al gestolen? Een raadsel waar ik het antwoord helaas nog niet op weet.

Veranderd bezit

Wat ik wel weet, is dat tijden zijn veranderd. De huizen zijn steviger, de grond meegekocht met je woning een stuk kleiner. We verbouwen het land niet meer, maar leggen er tegels op en bouwen er onze nieuwste lougeset. Koeien en varkens in de tuin zijn een uitzondering, en we zijn niet meer afhankelijk van de oogst van dit stukje groen. Nee, met dat eten zit het wel goed. Dat halen we uit de supermarkt, of laten we tegenwoordig zelfs thuis bezorgen. Toch hebben het huis en de schuur nog altijd dezelfde taak als vroeger: het veiligstellen van onze bezittingen. Hoewel het niet meer om eten en dieren gaat, bevinden zich binnenhuis nog altijd de voor jou meest waardevolle spullen. In je schuur staat je mooie motor of je dure racefiets, in de woonkamer achter die losse plank van de boekenkast bewaar je je spaargeld. Hoewel de betekenis van ‘waardevol’ veranderd is, geldt nog steeds een belangrijke regel: je waardevolle bezittingen moet je beschermen.

Sloten

Maar hoe doe je dat dan? Simpel. Met een slot! Sloten zijn er tegenwoordig gelukkig in alle soorten en maten. Heb je een deurslot nodig? Geen probleem, deze bestel je zo. Wil je je fiets stevig vastzetten in de tuin, of maak je je motor vast aan een flinke haak in de grond in de schuur voor extra veiligheid? Het zal niet lukken zonder een stevig slot. Mijn spullen zijn me heel wat waard, en daarom koop ik mijn sloten altijd van het merk Axa. Zo weet ik zeker dat mijn waardevolle goed heel dicht bij mij blijft.

Rianne de Schute

Blogger

Welkom op deSchute.nl Op mijn blog lees je alles over huis&tuin, lifestyle, tech en mode! Bekijk hieronder alle categorieën.

Categorieën