Thuiswerken in quarantaine – the essentials!

0
31

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Nu we door het corona virus de deur niet uit mogen, zit er niets anders op dan er het beste van te maken. In deze blogs een aantal essentiele tips!

Internet

Je internetverbinding is je grootste vriend op dit moment. En hij krijgt nogal wat te voorduren. Op je werk maak je meteen een sprintje naar de ICT-er op de afdeling als er maar een kleine lag in je internetverbinding zit. Nu zal je zelf je problemen moeten oplossen. Kijk allereerst of je je internetsnelheid voor deze periode kan verhogen, zodat je ongestoord door kan werken. Met name voor online meetings is dit handig. Ook is het beter niet op Wifi te vertrouwen, maar met een vaste verbinding te werken. Zorg dat je de goede kabels in huis hebt, zoals een COAX kabel van goede kwaliteit.

Efficientie

Natuurlijk zal je thuis sneller afgeleid zijn. Eventjes de was doen. De kinderen die je aandacht vragen. De kat die een bloempot omstoot. De kamer die ineens wel erg rommelig lijkt. Zorg dat je een kamer hebt waar dergelijke afleidingen niet mogelijk zijn. Het voordeel van thuis werken is dat je geen reistijd hebt. Weet je van jezelf dat je 's ochtends effectiever werkt? Begin dan eens een uurtje eerder, zodat je aan het einde van de middag – wanneer de kinderen misschien meer aandacht beginnen te vragen – iets eerder kan stoppen.

Ritme en pauzes

Zorg voor een vast ritme, met voldoende pauzes. Een gebrek aan planning is de meest gemaakte fout bij het thuiswerken. De druk van je omgeving valt nu natuurlijk weg, het is makkelijk daar aan te bezwijken. Een kort overleg met je team aan het begin van de dag helpt de motivatie voor de dag te activeren.

Dagtaak

Het is normaal dat je door het verplichte thuiswerken iets minder productief bent. Stel daarom voor jezelf iedere dag één bijzonder doel. Een highlight. Iets wat de dag weer uniek maakt. Als dat lukt, kan je tevreden zijn over de dag. En de rest is dan een bonus.

Communication is key

Heb je een gezin? Maak dan duidelijke afspraken. Het is voor iedereen even wennen in deze tijd. Als je een klein kind hebt, spreek dan af wie op welke momenten de zorg draagt. Zodat beide partners efficient kunnen werken. Bij oudere kinderen is het aan te raden ook met de kinderen zelf in overleg te gaan. Spreek ook met hen dagtaken af. Neem ze vooral ook mee in wat jij doet. Want het is voor de kinderen een uitgelezen kans om eens te zien wat voor werk papa en mama nou precies doen.

De noodgedwongen thuis werk situatie vraagt om veel discipline. Blijf daarom creatieve oplossingen vinden!