Zakelijke energie op privé-adres? Dit moet je weten

0
32

Als beginnende ondernemer zoals een mkb’er of een zpp’er is het goed om te weten welke zaken je zelf moet regelen voor je bedrijf. Zakelijke energie of mkb energie is daar één van: hoe regel je je zakelijke energie het beste? En wat is de meest aantrekkelijke deal voor jouw zakelijke verbruik? Het is daarbij belangrijk om te beslissen of je voor zakelijke energie aan huis gaat of dat je je particuliere energie hiervoor gebruikt. Per situatie is het verschillend wat interessant is: verbruik je veel energie voor je bedrijf? Dan kan een zakelijk energiecontract interessanter zijn dan wanneer je weinig energie verbruikt. In dit artikel lees je enkele tips en tricks.

Zakelijk of particuliere energie aan huis

Wanneer je vanuit huis werkt, is de vraag voor welke energie je gaat: zakelijke energie of particuliere energie. Wat betreft zakelijke energie geldt het bij de meeste leveranciers namelijk dat des te meer energie je afneemt en des te langer je zakelijke contract duurt, des te gunstiger het tarief voor die energie is. Tel hierbij op dat je bij zakelijke energieaanbieders vaak snelle én goede service krijgt en dat je kunt profiteren van diverse fiscale voordelen.

Vergelijk aanbieders en check prijzen

Wanneer je dus meer energie thuis voor zakelijke doeleinden gebruikt dan voor particuliere, dan is het een optie om voor zakelijke energie te gaan. Het is altijd verstandig om meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken, ook wanneer je voor particuliere energie gaat of wanneer je het nog niet helemaal weet. Wist je dat de energieprijzen voor particuliere en zakelijke contracten vaak verschillend worden weergegeven? Bij zakelijke energie zie je bijvoorbeeld vaak prijzen exclusief btw of extra tarieven. Om een goede vergelijking te kunnen maken om zo tot de beste prijs en dus deal te komen moet je dus alle kosten meerekenen in het totaalplaatje.

Hoe zit dat met btw op energie?

Wat handig is aan een zakelijk energiecontract voor zzp’ers of mkb’ers is dat de btw altijd apart vermeld staat op de factuur. Dat is handig wanneer je een deel van je btw wilt aftrekken bij de belasting. De Belastingdienst biedt deze mogelijkheid wanneer je een deel van je woning hebt ingericht als werkplek. Hierbij mag je alleen btw aftrekken van het deel dat je gebruikt als zakelijke energie. Bij een zakelijk energiecontract is dit overzicht van kosten waarschijnlijk duidelijker dan wanneer je een particulier energiecontract hebt waarbij je onhandig moet gaan rekenen. Op Minder.nl lees je meer over het kiezen voor een particulier of een zakelijk energiecontract als ondernemer.