Home Huis & Tuin Duizend en één toepassingen voor multiplex

Gerelateerde blogs

Duizend en één toepassingen voor multiplex

Je hebt vast weleens van multiplex platen gehoord. Zeker als je vaak klust of verbouwt, is dit geen nieuwe term. Maar als je net met deze bezigheden bent begonnen, is dit misschien dé uitkomst voor jouw klusproject. Maar om daar achter te komen zul je eerst moeten weten wat multiplex platen zijn en waar je ze bijvoorbeeld allemaal voor kan gebruiken. Zowel aan de professionele kant van het klussen als aan de ‘doe het zelf’ kant. Dat is wat ik in deze blog zal bespreken. Lees je even mee?

Wat is multiplex

Multiplex platen zijn plaatvormige composietmaterialen die gebruikt worden in allerlei soorten bouwprojecten. De platen zijn opgebouwd uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruislinks op elkaar zijn gestapeld. Met speciale lijmen worden de platen op elkaar bevestigd, gedrukt als het ware, en vervolgens op maat gesneden. De platen worden van verschillende houtsoorten gemaakt. De naam wordt dan toegevoegd aan de plaat. Zo krijg je bijvoorbeeld berken multiplex platen. Oorspronkelijk was de naam voor de platen triplex. Dit waren drie lagen platen. Multiplex platen bestaan uit vijf of meer lagen. Tegenwoordig worden de termen triplex en multiplex veelal door elkaar heen gebruikt.

Praktisch in de keuken

Multiplex platen zijn voor, zoals de titel al doet vermoeden, een hele hoop doeleinden te gebruiken. De keuken is daar een veel voorkomend voorbeeld van. Hier zie je vaak dat mensen de platen gebruiken bijvoorbeeld als aanrechtblad. Dit geeft een warm en huiselijk effect door de houten kleur en het patroon. Het doet iets anders dan kunststof of steen in de uitstraling van de keuken. Daarnaast zijn er heel veel soorten multiplex platen te verkrijgen die watervast zijn. Deze worden aangeduid met de term WBP ofwel Water Boiled Proof. Dit houdt in dat de platen bestand zijn tegen kokend water. Niet geheel onhandig wanneer deze gebruikt worden in een keuken.

DIY-projectje voor thuis

Maar ook als je niet meteen het hele huis wilt verbouwen zijn de platen een goede uitkomst. Ook voor veel eigen projecten zijn ze goed te gebruiken. Dit komt omdat ze heel goed te bewerken vallen. Afhankelijk van welke soort je koopt kun je ze simpel zelf zagen en ook schilderen. Zo kan je het heel goed gebruiken bij het zelf maken van kinderspeelgoed, meubels zoals koffiezettafels en ga zo maar door. Het is stevig en daardoor duurzaam. Dan gaat het ook langer mee.

Enne, ik zeg toch niet voor niets dat er duizend en één toepassingen zijn voor multiplex platen.

Rianne de Schute

Blogger

Welkom op deSchute.nl Op mijn blog lees je alles over huis&tuin, lifestyle, tech en mode! Bekijk hieronder alle categorieën.

Categorieën