Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde geest

0
80

Van rommel in je huis word je zelf ook onrustig. Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde geest. Het is fijn als al je spulletjes hun eigen plekje hebben, zo vind je ook makkelijk dingen terug. Maar staat een rommelig huis dan echt garant voor een stressvoller leven? En wat te doen als je door de rommel de vloer niet meer ziet?

 

Word je echt gelukkiger van een opgeruimd huis?

Het schijnt inderdaad dat er een samenhang is tussen het ervaren van een huis of leefomgeving als rommelig of stressvol en stresshormonen. Ook schijnen vrouwen hier eerder meer last van te hebben dan mannen. Daarnaast schijnen mensen met een opgeruimder huis over het algemeen een actievere en gezondere levensstijl te hebben. Ten derde is er in een opgeruimd huis ook minder afleiding. Dit lijkt vooral handig in de huidige samenleving waarin veel mensen vanuit huis zijn gaan werken.

 

Bouw ritme in het opruimen van je huis

Wij snappen dat het soms best wel lastig is je huis opgeruimd te houden als je een druk leven leidt. Doordeweeks ben je druk bezig met werken en in de avond wachten er nog allerlei kleine klusjes op je. Je moet de rekeningen betalen, boodschappen doen en dan behoor je ook nog tijd over te houden om je vrienden en familie op te zoeken. Het kan zijn dat schoonmaken en opruimen dan als laatste op je prioriteitenlijstje staan. Daarom hebben we een paar tips voor je uitgezocht. Allereerst, als je ergens klaar mee bent, ruim het dan meteen op. Doe bijvoorbeeld meteen de vaat nadat je geluncht hebt en laat het niet staan tot de volgende dag. Ten tweede, gooi dingen die je niet meer nodig hebt weg! Heb je een tijdschrift uit en belandt het dan normaal op een stapel van bladen die je vervolgens nooit meer aanraakt? Gooi het dan weg of maak er een buurvrouw of -man blij mee! En als derde, zorg dat spullen een plek hebben. Koop bijvoorbeeld een map waarin je al je belangrijke papieren of bonnetjes bewaart.

 

Met een geheel schone lei beginnen?

Is de verzameling aan spullen je (letterlijk) boven het hoofd gegroeid en weet je zonder hulp niet meer waar je aan moet beginnen? Het is niet erg om graag spullen te verzamelen als je daar blij van wordt. Echter, als dit een buitenproportionele impact op je leven en leefruimte gaat hebben, is het misschien tijd er iemand bij te halen. Er zijn speciale bedrijven die gespecialiseerd zijn in het helpen van het ontruimen van woningen. Zo kan je een deal sluiten en je Huis ontruimen in ruil voor inboedel. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Woningontruiming Den Haag. Dit zijn professionele mensen die je graag te hulp komen.

Kortom, een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde geest. Wanneer hou jij grote schoonmaak?