Met een knikarmscherm zit jij goed deze zomer

0
30

Heb je een beetje een tweeledig gevoel bij de aankomende zomer? Kijk je er aan de ene kant enorm naar uit weer lekker de zon op je gezicht te voelen, dagjes naar het strand te kunnen en heerlijk buiten te kunnen zijn. Maar zie je aan de andere kant enorm op tegen de warmte die zo lang in je huis blijft hangen dat je er niet van kunt slapen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Als je kiest voor een knikarmscherm voor boven je terras heb je het beste uit twee werelden. Je kunt heerlijk buiten leven en toch ook 's nachts nog heerlijk slapen. Een knikarmscherm zorgt voor schaduw in huis en dat maakt een flink verschil in temperatuur tussen binnen en buiten.

Waarom kiezen voor een knikarmscherm in plaats van een overkapping?

Een knikarmscherm kun je open- en dichtdoen naar believen. Door de cassette die aan de muur wordt bevestigd heb je altijd een nette oplossing. Een overkapping kan natuurlijk ook heel mooi zijn en schaduw geven, maar de kosten voor een overkapping liggen vele malen hoger dan die van een knikarmscherm. Dat is de eerste afweging. Het is ook nog eens zo dat een knikarmscherm veel minder ruimte inneemt dan een overkapping én gemakkelijker te reinigen is.

Hoe maak ik het doek schoon?

In de meeste gevallen kun je het doek van het scherm goed schoonmaken met een natgemaakt doekje. Daarna even goed laten drogen en dan pas het scherm weer invouwen of inrollen. Dat is in een mum van tijd gepiept. Is er meer werk aan, bijvoorbeeld dankzij overvliegende vogels? Dan zijn er speciale middelen om het scherm mee te behandelen. Doe dit vooral voor je het scherm bevestigt of laat bevestigen. Dit spulletje is vuilafstotend en zorgt ervoor dat ook vogelpoep gemakkelijk verwijderd kan worden met alleen een doekje en wat water.

Moet het scherm naar binnen in de winter?

Dat was vroeger nogal een klus hé? Ik zie nog mijn opa op de trap staan om de markiezen naar binnen te halen voor de winter. Gelukkig zijn de tijden inmiddels wat veranderd. De schermen van nu zijn (bijna) allemaal voorzien van een cassette waar het complete scherm in wordt opgeborgen. Zo kan het weer er niet inkomen, kunnen vogels en andere dieren er niet bij en is het scherm weer klaar voor gebruik zodra je het weer opent. Het is dan wel van belang om het scherm altijd schoon en droog op te bergen. Je hebt er dan het langst plezier van.