Leasen van een auto

0
207

Het leasen van auto’s komt steeds vaker voor. Vooral bij verschillende bedrijven worden medewerkers voorzien van een leaseauto. Bij een leaseauto ‘huur’ je als het ware een auto voor de periode van het leasecontract. Tijdens deze periode is de auto in jou bezit en mag je er gebruik van maken. Wanneer het contract afgelopen is wordt de auto direct weer ingeleverd. Vervolgens wordt deze auto vaak tweedehands te koop aangeboden door bedrijven die de leasecontracten vergeven. Dan is de auto vaak een aantal jaar oud en heeft nog weinig reparaties ondergaan. Hierdoor zijn deze leaseauto’s vaak in erg goede staat en kunnen voor een redelijk bedrag worden verkocht. 

Zakelijk en particulier leasen 

Zoals hiervoor werd beschreven worden leaseauto’s door veel bedrijven gebruikt. Het leasecontract bedraagt vaak een vast bedrag per maand. Zo weten bedrijven wat ze per maand aan de auto of auto’s kwijt zijn. Dit is een stuk fijner dan als ze de auto zelf moeten kopen en het gehele bedrag in één keer moeten missen. Verder wordt een auto al snel minder waard en hoe ouder de auto worden des te meer risico op reparaties. Dit kan weer voor onvoorziene kosten zorgen. Naast dat leasen interessant is voor bedrijven, kan het ook voordelig zijn voor particulieren. Ook als privépersoon is het fijn om te weten wat je maandelijks kwijt bent aan de auto. Verder heeft u dan altijd een relatief nieuwe auto in u bezit. Zo heeft u grote kans dat uw ritten vaak zonder autoproblemen verlopen. 

Leasecontracten 

Een leasecontract kan voor een bepaald aantal jaren worden afgesloten. Een traditioneel leasecontract heeft meestal een looptermijn van twee tot vijf jaar. Bij sommige leasemaatschappijen is het zelfs mogelijk om zes jaar een auto te leasen en een enkelen leasemaatschappij begint al bij contracten vanaf één jaar. In een leasecontract zit naast de maandelijkse kosten ook de kosten voor afschrijvingen, een allrisk-autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden. Er zijn verschillende leasecontracten mogelijk. Een private lease voor als je als particulier een auto wilt huren, dit valt onder operational lease. Verder is er nog financial lease hier gaat het om huurkoop, na de looptijd van het contract wordt je eigenaar van de auto. Dit zorgt wel voor hogere maandelijkse kosten dan bij een private lease. Een ander soort leasecontract is een short lease. Hierbij wordt er een auto geleased voor een korte periode. Bijvoorbeeld voor één of twee maanden, dit kan handig zijn als je tijdelijk een auto nodig hebt. Als je op vakantie gaat of je eigen auto gerepareerd moet worden. Ook voor bedrijven kan shortlease handig zijn, daarvoor is shortlease zakelijk.